Slepice na paprice - recept

Tradiční recept našich maminek a babiček. Ze slepice uvaříme výživnou polévku i hlavní jídlo.

1. Slepici vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla celá ponořená. Přidejte očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu, kuličky nového koření a bobkový list.

2. Osolte a uveďte do varu. Pak plamen snižte a mírně vařte zhruba hodinu a půl, až je maso měkké a snadno se odděluje od kostí.

3. Nechte slepici ve vývaru vychladnout. Pak ji vyjměte, stáhněte kůži a oddělte maso od kostí.

4. V kastrole na másle osmahněte cibuli, na středním plameni, zasypte paprikou, můžete přidat paprikovou pastu a špetku pálivé papriky. Znovu promíchejte. Podlijte vývarem, mírně osolte, přikryjte pokličkou a zhruba deset minut poduste, aby cibule hezky změkla.

5. Omáčku zahustěte lžící hladké mouky rozmíchané v trošce smetany a trošce mléka. Přilijte smetanu, promíchejte, krátce povařte. Pokud není omáčka jemná a hladká, projeďte ji tyčovým mixerem. Pak ji už jen ochutnejte a případně dotáhněte chuť, vraťte obrané slepičí maso a máme hotovo. Jako přílohu doporučujeme houskový knedlík, nebo čerstvý chléb.

Tradiční recept našich maminek a babiček. Ze slepice uvaříme