Svatomartinská husa

1. Husu den před pečením řádně nasolte a okmínujte zvenku i zevnitř. Nechte přes noc v chladu odpočívat. Maso krásně zkřehne a provoní se kmínem. Před pečením vložíme do útrob syrová jablka (případně hrušky nebo švestky. Přidané ovoce husu ochutí a udržuje správnou vlhkost při pečení.

2. Z chladu do trouby husa nesmí. Aby maso nezažilo teplotní šok, necháme husu dvě až tři hodiny před pečením čekat při pokojové teplotě.

3. Husu pečeme zakrytou při nízké teplotě (130°C). Během pečení husu otáčíme, aby se pekla z obou stran. Když je maso měkké, zhruba posledních 20 minut, necháme husu odkrytou, aby se upekla dozlatova, s křupavou kůrčičkou.

4. Během pečení průběžně odebíráme vypečené sádlo (po vychladnutí můžete podávat s čerstvým chlebem). Maso polévejte výpekem, aby se nevysušilo. Moravské maso Vám přeje dobrou chuť!