Pečený hovězí brisket na víně podávaný s bramborovými noky

Co budu potřebovat? Suroviny pro 4 osoby Hovězí krk nebo hovězí brisket 800 g Mrkev 1 ks Cibule 1 ks Povidla 3 polévkové lžíce Česnek 3 stroužky Rozmarýn 1 větvička Tymián 8 větviček Řapíkatý celer 1 stonek Červené víno 1 dcl Extravirgin olej 5 polévkových lžic Brambory střední 800 g Vejce 2 ks Hladká mouka 350 g Mořská sůl (pod brambory)1 kg

Jak na to? Hovězí krk osolíme, opepříme a opečeme na oleji zprudka ze všech stran. Česnek nakrájíme na plátky, mrkev, cibuli, řapík na kostičky. Maso vyjmeme z pánve a na výpeku krátce orestujeme cibuli s česnekem. Poté přidáme nakrájenou mrkev s řapíkatým celerem, tymián, rozmarýn, povidla a zalijeme červeným vínem. Přidáme již opečené maso, podlijeme 2 dcl vody a přiklopíme poklicí nebo alobalem. Dáme péct do trouby rozpálené na 150 st. po dobu cca 3, 5 hodiny, maso v průběhu pečení kontrolujeme a podléváme trochou vody. Brambory omyjeme a vložíme na pekáč s mořskou solí. Pečeme v troubě společně s masem do měkka cca 40 minut. Poté brambory oloupeme a získaných 600 g smícháme s vejci a hl. moukou. Vypracujeme těsto ze kterého připravíme noky, které vaříme ve vroucí osolené vodě dokud nevyplavou. Noky scedíme a pokapeme olivovým olejem – neslepí se. Upečené maso odklopíme, vyjmeme a šťávu propasírujeme přes cedník a můžeme podávat.